Opende is geen eendagsvlieg in de derde klasse

Waar Opende vorige week als team een puike prestatie leverde door titelkandidaat Be Quick Dokkum te verslaan daar liet het afgelopen zaterdag wederom van zich spreken. Er lijkt dan ook absoluut geen sprake van een eendagsvlieg.

In Minnertsga troffen de Peendermantsjes een team wat inmiddels al voor het twaalfde achtereenvolgende jaar in de derde klasse uitkomt. Op een prachtige locatie waarbij Minnertsga naast een kunstgrasveld ook over een hybride veld beschikt en tevens over een prachtige MFC locatie, bleek de supportersdijk dun bezet. Een kleine 150 toeschouwers, waarbij uiteraard weer een groot aandeel “hondstrouwe Peenaanhangers”, zagen dat scheidsrechter Klompien voor het eerst rond half drie op zijn fluit blies.

Opende liet er geen (kunst)gras over groeien en zocht in de beginfase brutaal de aanval. Dit resulteerde in de eerste minuten al in wat kleine speldenprikjes van Corwin Westerhof en Remco Wijma. Hun inzetten konden gepareerd worden door Jorn Helder, oomzegger van onze oud-eerste-elftal-keeper, Gerke Helder.

Via zorgvuldig opgezette aanvallen liet Opende in het vervolg van de eerste helft zien dat men snode plannen had en ook deze wedstrijd naar zich toe wou trekken. Op rechts kwam Willem Pol meerdere malen goed mee op en zijn voorzetten waren van een prima niveau. Echter gaven Helder en zijn verdediging nog geen krimp.

In de 26’ste minuut moest men echter toch capituleren. Corwin Westerhof zette Arnold Oosterbaan aan het werk, welke met een prima voorbereiding Remco Wijma in stelling bracht. Remco schermde de bal goed af en wist de bal klaar te leggen voor de doorgelopen Westerhof. Met een mooie krul zette hij vervolgens de 0-1 op het scorebord. Loon na hard werken, zo was de conclusie van het Peender publiek en wie dacht dat de Peender storm zou gaan liggen kwam bedrogen uit. Onder leiding van Chris Hoeksma en Corwin Westerhof bleef de druk op Minnertsga van een dermate niveau dat er meer kansen ontstonden. Westerhof zelf schoot nog eens voorlangs en Arnold Oosterbaan kwam bij zijn uithaal, in het zijnet, net niet goed uit.

In de vierenveertigste minuut kwam Minnertsga er pijlsnel uit. Niels Jensma, aan de zijde van VV Minnertsga de bestse man, kwam met een goede voorzet, welke door Gerlof Glazema op de bovenkant van de lat werd gekopt. Voor rust was er voor Opende ook nog een beste mogelijkheid te noteren. Oosterbaan scheerde richting Helder en besloot niet voor eigen succes te gaan maar de bal te gunnen aan Niels de Jong. Helder doorzag het echter en wist met een uiterste krachtsinspanning een grotere achterstand te voorkomen en tussen beiden te komen.

Na rust veranderde er weinig aan het veldspel. Wietse Eringa en Stephan Karst zetten de verdedigende lijnen uit en vaak kon er tot hoog op het veld de druk gelegd worden. Corwin Westerhof en Niels de Jong beten de kansenregen voor Opende, want daar bleef sprake van, in de tweede helft af. Echter misten hun inzetten de preciesie.

In de 67’ste minuut was er weer een prachtige aanval van Opende te noteren. Deze keer belande de bal voor de voeten van Wijma. Wijma leek koelbloedig de bal binnen te werken, maar de geklopte Helder werd door een verdediger geholpen, welke de bal nipt voor de doellijn wist weg te werken. In de 71’ste minuut bleek Helder opnieuw de sterkere, nadat De Jong de bal net iets te ver voor zich uitspeelde en daardoor Helder de mogelijkheid bood om zich tot Minnersgeaster held te kronen.

Zo bleek de spanning op de wedstrijd zitten. Niet dat Opende veel weggaf, ten tegendeel, maar het gezegde “als je hem zelf niet (af)maakt, scoort de ander wel” bleef wel door de hoofden van het Peender publiek spelen.

In de 79’ste minuut werd die spanning aan diggelen geveegd. De ingevallen Edwin Elzinga hield de achterhoede bezig en zijn voorzet kwam terecht bij de goed mee opkomende Hoeksma. Hoeksma bleef koelbloedig en veegde de bal vakkundig binnen. Roan Alssema leek daarna zijn goede invalbeurt te bekronen met een treffer, zijn voorzet belandde echter op de buitenkant van de paal, waardoor deze net niet binnenviel.

Ook in de tweede helft kwam het venijn van Minnertsga uit het slot. In de 88’ste minuut werd de rechtsvoor in de zestien meter bereikt, waarbij keeper Alma zijn goal goed verkleinde en de bal uiteindelijk naast werd geschoten.

Van Corwin Westerhof kwam het slotakkoord in deze wedstrijd. Hij mocht zich in de laatste minuut melden voor een vrij trap. Met een prima knal  werd deze langs de muur en via de binnenkant van de paal binnengewerkt (0-3).

Een overwinning waar volgens supporter Aalzen Witteveen niks op af te dingen viel: “We hiene de wedstriid wol (folle) hjerder ien it slot gooie mochten”. “We hawwe hjir dik fertsjinne won en der is niks op of te dingen”.

Opende mag zich nu opmaken voor een treffen tegen sv RWF. De mannen uit Friesche Palen zijn ook prima aan hun avontuur in de derde klasse gestart en zijn met 6 uit 3 ook in de bovenste regionen, voor zover daar nu al sprake van is, terug te vinden

“Folgende wieke sjogge we even wer hoe de bal op De Olde Wierden rollet, oanvang: 14.30 oere “