Historie

2 Augustus 1947. Bestuursvergadering V.V. Opende t.h.v. Meester H.R. Klasens Aanwezig waren het voltallig bestuur: H.R. Klasens, D. Top, H. Wierenga, Lutter als lid der elftalcommissie en Meester Meijer.

Dit zijn de openingszinnen uit het eerste notulenboek van de V.V. Opende. Het eerste voetbalveld was een stuk land aan de Drachtsterweg waar nu de Hoge Kamp is. Het clubhuis was in café Wijma, nu bruin café de Peen. Er werd in December 1947 besloten om in KNVB (GVB) verband te gaan voetballen echter het veld werd afgekeurd door een consul van de bond “die en een super-luxe slee speciaal naar Opende was gekomen om tot die conclusie te komen” vertellen de notulen. Er werd besloten om een beter speelveld te huren tegenover café Wijma ongeveer waar nu het hoofdveld ligt. Er is in de daaropvolgende jaren nog op andere locaties zowel in Opende Oost achter café Bakker als in Opende Zuid achter café Bos en op de noodvelden eind Jaren zeventig van de vorige eeuw op de kruising kolonieweg parkweg tegenover strandheem.

Als clubhuis in de Jaren ’50, ’60, ‘70 werd café Bakker gebruikt en van hier uit werd ook verzameld naar de uitwedstrijden. Het vervoer van de senioren vond plaats met huurauto’s of bussen de jeugd reisde in de vrachtauto van Sas van der Velde.

In 1957 telde de vereniging ongeveer 70 Leden verdeeld over 3 senioren teams en 2 juniorenteams ( A en B junioren) Sportief gezien ging het steeds beter met de club met als hoogtepunt het kampioenschap in het seizoen 1963/64 in de eerste klasse van de GVB en promotie naar de “grote” KNVB.

In de Jaren zeventig was er sportief een teruggang met de degradatie in ‘75/76 uit de vierde klasse KNVB en eind jaren zeventig zelfs degradatie naar de tweede klasse GVB. Dit heeft echter maar een seizoen geduurd want na de degradatie volgde gelijk een kampioenschap en promotie naar de eerste klasse GVB en een seizoen later weer een kampioenschap en promotie naar vierde klasse van de KNVB. Dit was met name te danken, zonder anderen tekort te doen, aan een fenomeen uit Harkema Gerrit “Boeke” Hoekstra die toen trainer/ Speler was en scoorde aan de lopende band.

Op 8 Juni 1979 is de intrek genomen in het nieuwe clubhuis op het gerenoveerde sportpark de Olde Wierden waar de club nu eigen kleedgelegenheid had en er geen gebruik meer hoefde te worden gemaakt van de faciliteiten van het gymnastiek lokaal. Ook hoefde geen gebruik meer te worden gemaakt van de velden op de andere locaties omdat de club nu over twee velden beschikte. Sportief gezien breekt nu de beste periode aan in de clubhistorie. Na Jaren vierde klasse te hebben gevoetbald promoveert Opende 1 in het seizoen 1990/91 naar de derde klasse. Ook het tweede doet van zich spreken door drie keer op rij kampioen te worden en uiteindelijk in de eerste klasse KNVB reserve te belanden. Een unieke prestatie. In 1995 promoveert de hoofdmacht door een herindeling van de competitie omdat er een hoofdklasse bij komt in het zaterdagvoetbal naar de tweede klasse KNVB.

1995 was een topjaar want ook het tweede, derde, en vierde elftal worden kampioen alsmede de D-Junioren. In deze jaren mochten de Bonne Bekkema en Douwe Fokkinga van Opende de regionale topscorersbokaal van de Leekster courant in ontvangst nemen. Een andere goalgetter uit deze periode is Johannes Swieringa.

Na de sportieve hoogtepunten uit de jaren ‘80/’90 volgt er een terugval maar Opende blijft zich manifesteren op derde/ vierde klasse niveau. Dit is volgens oud voorzitter Sikke Nieuwman “een must”. De jaren gaan voorbij en de accommodatie op het sportpark wordt zeer intensief gebruikt en raakt in verval met name de kleed gelegenheid voldoet niet meer aan de eisen. De vereniging groeit, het damesvoetbal is in opkomst en weten ook promotie naar de tweede klasse te bewerkstelligen er komt een zaalvoetbalafdeling de jeugdafdeling groeit en wordt vanuit een eigen commissie bestuurd, en vanuit het dorp klinkt de roep om een multifunctioneel centrum met een sporthal en renovatie van de velden met uitbreiding van de trainingsaccommodatie. De V.V. Opende besluit hier volop op in te zetten en het resultaat mag er wezen. We hebben een prachtige accommodatie met sporthal waar menige hoofdklasser jaloers op kan zijn onze velden en trainingsaccommodatie zijn top, onze kleedboxen en kantine zijn pareltjes en worden prima onderhouden en gerund door een leger aan vrijwilligers. De consul van de KNVB kan gerust zijn.