In memoriam Gerrit "Boeke" Hoekstra

Ons bereikte het droeve bericht dat Gerrit “Boeke “Hoekstra op 72 jarige leeftijd is overleden.
Boeke maakte furore als veel scorende doelpunten machine op het allerhoogste amateurvoetbal niveau bij Harkemase Boys in de jaren ’60, ’70 en begin jaren ’80 als trainer / speler bij onze club.
In totaal maakte hij in negentien seizoenen Harkemase Boys 250 doelpunten . In de vier jaar VV Opende waar Boeke in de zomer van 1981 trainer/speler werd ging het scoren aan de lopende band door. Het net uit de tweede klas afd. Groningen gepromoveerde elftal, kreeg in de toen reeds 35 jarige Hoekstra een van de beste aanvallers van het amateur voetbal in de gelederen.
Promotie vanuit de eerste klas afd. naar de “grote KNVB “ vierde klas was onder aanvoering van Boeke binnen één seizoen een feit. De drie seizoenen daarna was Opende mede door Boeke zijn uitzonderlijke kwaliteiten een gevreesde tegenstander in de vierde klasse. Wat mij persoonlijk nog is bijgebleven is een wedstrijd thuis tegen Grijpskerk. Deze konden bij winst of een gelijkspel kampioen worden. In blessuretijd stond het nog 2-2 . Opende kreeg op de rand van het strafschop gebied een directe vrije trap. Boeke duwde iedereen opzij en riep “Oan e kậnt ik sjit em der yn. En zo geschiedde eindstand 3-2. Het Grijpskerk feestje was bedorven.
Wat Boeke vreemd was waren sterallures. Op de training had hij evenveel aandacht voor de mindere voetballers als voor de beteren. Zijn aanwijzingen waren net zo logisch als hij voetbalde: simpel en doeltreffend ”Ast Do Tusken de bậl en de tsjinstậnder bist kin hy der net by”. Met zijn warme persoonlijkheid en droge humor was Boeke een graag gezien persoon binnen onze vereniging.
Latere ontmoetingen waren altijd hartelijk en belangstellend naar het wel en wee van de “Peen”.
De Peendermậntjes hebben Boeke in hun hart gesloten en dat was wederzijds.
Wij wensen de familie Hoekstra veel sterkte toe met dit verlies.


Geplaatst op

Terug naar nieuwsoverzicht