Opende wint cruciaal duel van Friese Boys

In de onderste regionen van de vierde klasse c stond afgelopen zaterdag het kelderduel tussen Opende en Friese Boys op het spel. Na een bloedstollende eindfase wist Opende de (terechte) winst naar zich toe te trekken en de hoop op lijfsbehoud in leven te houden (3-2).

Vooraf was iedereen het er over eens. “De winnaar van deze wedstrijd mag hoop houden op in ieder geval nog een seizoen vierde klasse en de verliezer zal (voor dit moment) af gaan haken”. Beide teams leken hier van op de hoogte en in de eerste helft was de spanning dan ook goede voelbaar. Beide teams deden weinig voor elkaar onder en gingen krampachtig op zoek naar een treffer.

Deze viel er vijf minuten voor rust. Na een uitglijder achterin bij Friese Boys was het Wildeboer die de bal terugkaatste op Henk ‘de tank’ Veenstra en deze wist wel raad met dit buitenkansje (1-0).

In de rust zette coach Hiemstra van Opende het om en de tot dan toe onzichtbare Westerhof wisselde van positie met Arnold Oosterbaan. Het leidde nog niet meteen tot het gewenste resultaat maar gedurende de tweede helft ging het steeds beter lopen over de rechter kant.

Friese Boys startte goed aan de tweede helft en na een lange bal van achteruit, waarbij één van de voorwaartsen duidelijk buitenspel stond en assistent-scheidsrechter Van der Wal ook terecht de vlag omhoog hield, liet de op grote afstand fluitende Pultrum toch doorgaan en wist Friese Boys de 1-1 binnen te werken. Het moet gezegd dat Opende goed omging met deze tegenvaller en zich niet uit het veld liet slaan.

Er ontspon zich steeds meer een sportieve strijd en uit een fantastisch zondagsschot van één der Kollumerzwaagsters kwam de 1-2 achter de verbouwereerde doelman Pijpker te vallen.

Opende bleef nog steeds koel en bleef de rust bewaren. Uit een corner was het Wietze Eringa die randje zestien de bal met een halve omhaal richting de goal bracht en deze bal uiteen zag spatten op de lat.

Vijf minuten later was het de beurt aan Richard Borger, welke deze wedstrijd (on)opvallend opviel met goede ingrepen en dito spelverplaatsingen, welke de bal voorbracht naar Ties Wildeboer. Deze wist de bal op formidabele wijze in de goal te werken (2-2).

Voor Friese Boys viel toen het noodlot. Eerst was het de geblesseerde aanvoerder Wietze van der Land die het veld moest verlaten en een kwartier later mocht de moegestreden Rene De Jong ook de kant opzoeken. Dit deed hij samen met Van der Zwaag, welke na een (olie)domme actie onder de ogen van scheidsrechter Pultrum zijn team dupeerde en getrakteerd werd op een rode kaart.

In de tijd hierna gebeurde er veel voor de goal van Friese Boys. Eerst was het Erwin Henstra die na een foutje van de keeper, deze zelfde keeper goed uitspeelde, maar voor een lege goal te hoog mikte. Daarna een goede aanval, waarbij ‘de tank’ de bal teruglegde op Wildeboer. Deze nam de bal goed mee, maar speelde vervolgens net voor het afronden de bal te ver voor zich uit, waardoor de Boys-keeper een heldenrol op zich leek te nemen.

Nogmaals liet scheidrechter Pultrum van zich gelden. Bij een bal op Jarno Westerhof floot de leidsman nu wel af voor buitenspel, waar dit zeker niet het geval was. Deze keer was het thuispubliek moeilijk te remmen, maar nog voordat het publiek uitgeraasd was lag de bal op de stip na een valpartij in de zestien meter van de Friese Boys.

De tank meldde zich om dit karwei op zich te nemen en schoot zijn ploeg naar de overwinning (3-2). Na afloop van de wedstrijd was iedereen het er over eens. “Deze beide voetballende ploegen behoren behouden te blijven voor de vierde klasse”. Voor de mannen van Hiemstra is het zaak om het vertrouwen van de afgelopen weken vast te houden en dit om te zetten in het sprokkelen van punten, zodat aan het einde van de rit er boven de rode streep geëindigd kan worden. “De eerste driepunter van het seizoen is daarbij een goede steun in de rug”. Voor Jaap Visser en zijn mannen is het voor dit moment uithuilen en weer snel doorgaan. Volgende week wacht voor Friese Boys ODV en voor Opende wacht de uitwedstrijd tegen streekgenoot Harkema Opeinde.

Toeschouwers: 207

Man of the match: Richard Borger

 

Geplaatst op

Terug naar nieuwsoverzicht