Hoofdmacht pakt 'het' weer op tegen Niekerk (0-4)

Het vlaggeschip van onze vereniging moest vanmiddag, na 2 onverwachte en teleurstellende nederlagen, het moraal weer 'even' zien op te krikken. Dit moest gebeuren in de uitwedstrijd tegen Niekerk. De 'Neikerkers' kenden een matige start maar wisten vorige week toch de eerste overwinning te boeken in de uitwedstrijd tegen GSVV.

Beide teams kenden vooraf de nodige personele problemen want daar waar de gastheren 4 basisspelers misten om verschillende redenen was het ook bij trainer Wietse van der Veen een cryptogram om tot een acceptabele opstelling te komen omdat hetzelfde aantal basisspelers ontbrak of niet op tijd aanwezig kon zijn. Geen excuus dus voor beide oefenmeesters want de stand was wat dat betreft in evenwicht.

De aftrap vond plaats onder schitterende weersomstandigheden, het zonnetje scheen volop, en dat had kennelijk ook invloed op de toeschouwers. Het was deze middag een weerzien van oud-voetballers en bekenden waardoor het zo nu en dan best lastig was om ook de wedstrijd nog even te bekijken. De voetballers zelf zullen daar, hoop ik, niets van gemerkt hebben en in die 1e helft werd vrij snel duidelijk dat het een 'kick and rush' potje zou gaan worden. Veel lange ballen en fysieke duels waarin beide partijen niet voor elkaar onderdeden.

Voor Opende kon het excuus van het ontbreken van de, nog steeds, frele en geblesseerde Jellinus Helmus aangevoerd worden. Normaliter de vormgever op het middenveld met Silco Hiemstra maar nu moest Klaas Graansma die rol vervullen en was Silco in de achterste linie terug te vinden. Geen gemakkelijke opgave voor Graansma natuurlijk vooral als je helemaal niet gewend bent om op zo' positie te spelen. En als de ballen dan ook constant over je heen vliegen dan wordt het helemaal een moeilijk potje daar op het middenveld.

"Werk aan de winkel voor de trainer" zo was de duidelijke mening van de 'oudjes'. "Ze moeten meer communiceren en de opbouw beter verzorgen" doelend op de constant zinloze lange halen naar voren. Toch was met name Opende een paar keer gevaarlijk in aanvallend opzicht maar waren de steekpasjes steeds net niet nauwkeurig genoeg om de spitsen in stelling te brengen. "Als die balletjes nu eens goed gaan vallen dan wordt het voetballen veel gemakkelijker' zo wist spits Mark Koop te vertellen. Hij was vanmiddag het meest gevaarlijk en liet ook zien nog steeds over een uitstekend inzicht te beschikken.

Vlak voor het rustsignaal van de onopvallend en daarmee goed fluitende leidsman was er een ongelukkig moment voor een speler van Niekerk die na een duel kermend naar de grond ging. Uiteindelijk moest de ambulance er aan te pas komen en werd hij naar het ziekenhuis vervoerd voor nader onderzoek. Het groepje oud-voetballers herkenden de situatie meteen en riepen in koor "meniscus". Voor Niekerk bleek dit later in de 2e helft uiteindelijk de genadeklap te worden.

De 2e helft begon zoals de 1e helft was geeindigd: lange ballen, fysieke duels met zo nu en dan een klein kansje. Opende leek op voorsprong te komen nadat een uitstekende actie van Mark Koop vanaf de rechterkant op maat breed werd gelegd op Hendrik de Zwart. De bal kon volgens een al jaren lange trouwe supporter uit Surhuisterveen nog wel met de 'kleine man' binnen worden getikt maar die optie werd niet toegepast omdat een verraderlijke stuit vlak voor het raakmoment van de vanmiddag ongelukkige spits de redding werd voor de thuisclub.

Uitstel van executie trouwens want het doelpunt viel amper 5 minuten later alsnog nadat Mark Koop dit keer vanaf de linkerkant het strafschopgebied in slalomde en zijn uitstekende uithaal door de Niekerker keeper op het hoofd van Wijnand Willemse werd geplaatst. De onopvallend spelende youngster wist wel raad met dit buitenkansje en knikte de bal beheerst binnen (0-1). Vervolgens kreeg ook Opende een domper te verwerken want Mark Koop moest geblesseerd vervangen worden door de inmiddels van zijn werk gearriveerde Rick van der Veen. Uiteindelijk een 'gouden' wissel want minuten later was het deze speler die de 0-2 op alerte wijze wist binnen te tikken bij de 'korte' paal na een taxatiefout van de Niekerker goalie.

De nekslag voor de gastheren en een bevrijdende treffer voor de Peendermantsjes want ineens kwam er wat meer rust in het spel en ging de bal wat beter 'rond'. Geen lange halen maar opbouw vanuit achteren en zo nu en dan prachtige steekpasjes. Het was jammer dat Hendrik de Zwart, die door het ontbreken van met name Fokke Zuiderveld op de linkerkant de nodige arbeid moest verrichten, vandaag ongelukkig in de afwerking was want hij had in die 2e helft toch zeker 3 keer kunnen en ook eigenlijk moeten scoren.

Gescoord werd er nog wel en die eer viel te beurt aan invaller Henk Veenstra die zeer slim gebruik maakte van zijn imposante torsie door 2 keer alert te reageren en doeltreffend af te ronden. De einduitslag werd daarmee bepaald op 0-4 en dat was voor de Peendermantsjes na die 2 eerder genoemde onverwachte nederlagen, 'even' nodig.

En de oud-voetballers ? Die waren natuurlijk tevreden met de einduitslag maar leken vervolgens meer oog te hebben voor de reis naar huis voor................een bakje koffie. En dat was vroeger wel eens anders !!

Bijzonderheden: vanochtend werd door invaller en doelpuntenmaker Henk Veenstra al even gerept over deze mogelijke overwinning. Die zou worden opgedragen aan Geert Wassenaar want hij bleek vandaag, na 2 wedstrijden afwezigheid, weer van de partij te zijn. Misschien een tip voor de trainer??

Geplaatst op

Terug naar nieuwsoverzicht