Opende 1 brengt Leensters eerste nederlaag toe

VV Opende - FC LEO was meer dan ‘wedstrijd van de streek’. Het was een absolute topwedstrijd- nummer een LEO versus nummer twee Opende-, die volledig aan de verwachtingen voldeed. Opende werd de grote winnaar van de mooie tweestrijd. De thuisclub won op basis van de bekende wilskracht, gekoppeld aan technisch bij vlagen superieur voetbal.

Het was aanhaken of afhaken voor ‘Peen’- met vijf punten achterstand op de lijstaanvoerder-, dat van de meet af aan de Leensters het vuur na aan de schenen legde. En daar had ‘oranje’ niet van terug. Het sfeervolle ‘Olde Wierden’ – zo’n 250 toeschouwers, waaronder vele meegereisde supporters uit De Marne- zag na de aftrap een ontketend Opende, dat meteen het vijandige doel bestookte. ‘Leens en Omstreken’ stelde daar een grote kans tegenover. Rik Schuttenbeld gleed een voorzet van dichtbij net niet binnen. De gasten hadden duidelijk moeite met het fanatieke spel van de ‘roden’, die goed combineerden en elk persoonlijk duel wonnen. De gasten kwamen niet in hun spel. Ook de gevreesde topscorer Rowan Rozema kwam nauwelijks aan de bak.

Een eerste Opende-doelpunt kon niet uitblijven en kwam er ook. Maar de hoekschop van Klaas Graansma die er in een keer in vloog werd afgekeurd. De Leenster keeper Marco Wichers zou gehinderd zijn. Na een half uur een enorme scoringskans aan de andere kant- dat zul je altijd zien- maar de doorgebroken Marco Rietema die in de uiterste hoek mikte, vond Eppie Pijpker op zijn weg. Maar dan toch de dikverdiende 1-0. Klaas Graansma pikte de bal op het middenveld op, gaf Mark Koop de gelegenheid en de aanvaller poeierde ongenadig hard in de rood-witte netten. Twee minuten later lag nummer twee in het doel. Wichers kon een afstandspegel van Graansma niet klem krijgen, waarna Fokke Zuiderveld er als de kippen bij was: 2-0. Wat een weelde, ten op zichte van vorig jaar, waarin het moest vechten tegen degradatie. Voorlopig kan het met de besten mee.

LEO gokte maar weer op een ingeving van Rozema, die amper bereikt werd. Of de pass was net niet zorgvuldig, of de verdediging van Opende- onder leiding van de onverwoestbare 42-jarige Silco Hiemstra- zat er tussen. Op slag van rust werd de spits wel op maat bediend. Van dichtbij kopte de aanvaller in handen van Pijpker. Voor de thee nog een gelegenheid. Dezelfde speler versierde slim een vrije trap, op een ideale plaats rand zestien. Stan Buikema schoot onthutsend zwak in. “Het is een gebrek aan scherpte. Dat is ook het verschil. Opende is veel scherper”, merkte een bestuurslid van LEO terecht op. Maar het voetbal van de thuisclub was ook beter verzorgd, onder impuls van de rasvoetballers Jellinus Helmus en Mark Koop.

In de tweede helft een – zoals verwacht- een meer aandringend FC LEO. Maar tot kansen leidde het nauwelijks. Opende was ook in het begin van het tweede deel gevaarlijker. Met twee doelpogingen van Hendrik de Zwart. LEO stelde daar een afgeketst schot van Schuttenbeld tegenover. Het publiek klom op de banken bij een bijzonder fraaie trap van Jellinus Helmus, de boogbal kon nog net aangetikt worden door Wichers. Zo bleef het een mooie, kwalitatief hoogstaande en aantrekkelijke partij, waarin LEO liet zien ook te kunnen voetballen. Na een afgeslagen corner van Opende een tegenstoot via de net ingebrachte Rick Koster, die een geweldige crosspass verzond, vervolgens het handig overstapje, waarna Rietema kon uithalen, maar ook dit keer zwak ingeschoten. Dezelfde minispeler gaf even later een voorzet op Rozema, die met een volley schrik aanjoeg. De bal zeilde voorlangs. Net dat je het gevoel kreeg dat de bezoekers de aansluitingstreffer zouden kunnen produceren werd het 3-0. Koop ontglipte de buitenspel, was niet zelfzuchtig en zag de meegekomen invaller Henk Veenstra, die het karwei eenvoudig klaarde. Met Henkie ‘de Tank’ in de ploeg kon het niet meer stuk. De Tank is de publiekslieveling, getuige ook een spandoek achter een van de doelen.

Terwijl heel Opende dacht dat de buit binnen was, kwam het antwoord meteen van de ploeg van Klaas van der Ploeg. Na een luchtgevecht waarbij Rietema betrokken was kwam de Leenster als winnaar uit de strijd en kon aanvoerder Batema 3-1 maken. Opende was nog niet binnen. De koploper uit het hoge noorden zette aan voor een offensief. Dit leverde benauwde momenten op voor de Peendermantsjes van Wietse van der Veen, leider Kees van der Molen en verzorger Geert ‘Koffer’ Wassenaar. Rozema haalde nog eens uit. De parade van Pijpker mocht er zijn. Opende was echter ook dichtbij 4-1. Een vrije trap van Graansma belandde op de bovenkant van de lat en uit een voorzet kon Henk de Tank inkoppen, maar raakte niet goed. Na 90 minuten fantastisch voetbal klonk er een daverend gejuich over Olde Wierden. De koploper werd even op haar nummer gezet. FC LEO is nog wel koploper, maar Opende zit de oranje-zwarte ploeg op de hielen. De achterstand is nog maar twee punten. Het kan nog leuk worden in deze streekklasse.

Opende-FC LEO 3-1 (2-0); Scoreverloop: 34. Mark Koop 1-0, 36. Fokke Zuiderveld 2-0, 71. Henk Veenstra 3-0, 72. Jeroen Batema 3-1;

Scheidsrechter: Wiersma (Sumar);

Gele kaart: Klaas Graansma, Hendrik de Zwart (beiden Opende), Jeroen Batema (LEO);

Toeschouwers: 250

Opstellingen: Opende: Eppie Pijpker, Silco Hiemstra, Rick van der Veen, Jacob Elzinga, Klaas Graansma, Wilmer Ypenga (68. Henk Veenstra), Fokke Zuiderveld, Hendrik de Zwart, Jellinus Helmus (Wijnand Willemsen), Mark Koop, Wietse Eringa FC LEO: Marco Wichers, Rick Oost, Jeroen Batema, Gert-Jan van der Ploeg, Marc van der Klei (85. Johnny Zuidema), Rik Schuttenbeld (60. Rick Koster), Frank Veenwijk, Marcel Kadijk (75. Junghaur Chia), Rowan Rozema, Stan Buikema, Marco Rietema

Ster van het Veld: Mark Koop (Opende). Een onmisbare schakel in de Peender ploeg. Is het voetballend vermogen van Opende. Rasvoetballer pur sang, neusje voor de goal, niet zelfzuchtig. Enkele jaren geleden had hij het vlaggenschip vaarwel gezegd, want hij heeft een eigen bedrijf. Met alle risico’s van dien. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan…Opende vaart er wel bij.

Opvallend: Rugnummers, je hebt ze in soorten en maten, maar FC LEO maakt het wel heel erg bont. De achterkant is volledig behangen met sponsornamen terwijl de rugnummers er tussen zijn geplakt. Net als de sponsornamen veel te klein en volstrekt onleesbaar. De scheidsrechter had dit ook nooit goed mogen keuren. Dat geldt overigens ook voor de oranje en rode tenues die beide ploegen droegen. Een verklaring kon een Leenster vertegenwoordiger niet geven. Wellicht was de lengte van Marco Rietema – paar turven hoog- de maatstaf….

Bron: De Streekkrant

Geplaatst op

Terug naar nieuwsoverzicht