Het piept en kraakt bij de Peenders, maar toch……!!!???

Zoals al eerder eens gememoreerd hier op de site, zijn wij tegenwoordig incognito op bezoek bij de diverse potjes van de Peender jeugd. De laatste weken hebben we regelmatig “stiekem” een wedstrijdje mee kunnen pikken en zijn we mooi op de hoogte gebleven van de verschillende prestaties tot dusverre.

Aan het begin van afgelopen week zat ik samen met mijn kompaan aan de koffie, uiteraard ontbraken ook de speculaas en pepernoten niet, en werd het voetbal van het weekend daarvoor even doorgenomen. Uiteraard van de “duur betaalde” profs, maar ook de prestaties van de Peenders bleven niet onderbelicht. De jeugd was weer massaal in actie gekomen tijdens de beker- en inhaal ronde, maar van het Peender vlaggenschip konden we vreemd genoeg niks terug vinden. Ietwat bezorgd besloten we om dan vandaag maar weer eens een ouderwets bezoekje in te plannen bij de thuisbasis van de Peenders. Wel “incognito”, maar geen uitwedstrijden dit keer. Zeker toen wij het weerbericht van “Pietje swets” meekregen: “In de nacht is het donker, overdag is het minder donker en oh ja, zo en af toe is het droog tussen de sneeuw- en regenbuien door”. Want hoeveel ellende er ook naar beneden komt, in de Peen wordt er immers altijd gevoetbald!!!

Het was ergens op A7, ter hoogte bij de afslag van Gorredijk, toen we de eerste Peenders al weer tegen kwamen. Een colonne van pak em beet 10 auto’s met als eindbestemming “Joure”. Naast mij op de bijrijdersstoel hoorde ik een zucht van verlichting, wellicht vanwege zijn “pittige horecagriep”, ohhhh… gelukkig even wat decibels minder op de velden in de Peen……!!!

Het was zo rond 8.15 toen we de het Peenderkamp opdraaiden. De lichten waren inmiddels ontstoken en uiteraard waren Kees en Henk alweer van de partij. Even een blik “onder de luifel” op het wedstrijdprogramma en ineens werden we toch wel even pijnlijk getroffen. De nieuwe lichting “groot veld” voetballers van de D2 waren plotsklaps vakkundig doorgestreept. Zouden dan ook de velden van de Peen lijden onder het “pluvius” geweld??? Al snel werden we gerustgesteld door het opperhoofd Tjerk van de Peender velden. Hij wist ons feilloos vertellen dat de tegenstander deze dag geen genoeg representatieve spelers konden opstellen, maar dat alle andere thuiswedstrijden wel doorgang konden vinden. Mijn kompaan zag ik meer en meer opklaren want ook nu waren er ineens minder decibels te verwachten door het ontbreken van een ene René S…… Een mooi herstel voor de bewuste “horeca griep”……!!!

Kortom, eerst maar een bakje koffie scoren en dan richting veld 2. Daar gingen wel gewoon de potjes van start en waren we getuige bij de wedstrijd van E3 onder leiding van Henk en Stef. Met kansen over en weer waren het uiteindelijk de ”bos-bewoners” van de Sweach E2 die de volle winst pakten. De Peenders moesten genoegen nemen met een 1 – 2 nederlaag. Op de andere helft van het veld was Kollum F3 een figurant in de tweestrijd tegen de Opende F1. De “youngsters” van Karel en Johannes lieten er geen gras over groeien en met een duidelijke 8 – 0 winst werden de “Kollummer katten” richting de uitgang van het Peender sportpark gedirigeerd.

De Peenders van de E2 hadden dezelfde weg bedacht voor hun tegenstander, maar Bakkeveen wenste hier niet aan mee te werken. Zonder de leiding en steun van “good old” Peter Zuur en zijn uitgebreide ervaringen moest Lubbe vandaag de klus klaren. Tijdens de wedstrijdbespreking was hij al “twee spelers kwijt”, wij zagen ze al bij de E3 in actie en deze klap kwam hij niet meer te boven. Samen met de spelers kon hij het tij niet keren en gingen de punten met de bezoekers mee. Met een 0 – 5 op het scorebord moest hij een toch wel ietwat “gevoelige” nederlaag accepteren.

Op het hoofdveld waren inmiddels de B-junioren gestart met hun tweestrijd van vandaag. Mijn kompaan greep al naar zijn “kopke” want die ene René S. staat tegenwoordig ook al bij dit groepje vooraan…… Uiteraard houdt dat weer de nodige decibels in, al waren die dit keer voornamelijk binnenskamers. In het eerste bedrijf werd een achterstand opgelopen, maar met een prima 2e sessie werd dit omgebogen naar een 5 – 2 winst. Mede door het voetbal vanuit de “4-3-3” gedachte werden de 3 punten alsnog binnen gesleept.

Onderhand waren we toch wel ook even nieuwsgierig naar de uitslagen die op “vreemde bodem” waren behaald. Onder het genot van een bakje koffie werden we bijgepraat vanuit het “Kraaijennest” en hoorden we dat verderop in het “groene deel” van het Westerkwartier de velden ineens onbespeelbaar waren…… Als dit nu aan “pluvius” heeft gelegen of dat het “angsthazenvoetbal” is laten we in het midden, maar zodoende waren de Peenders van Rudy en Peter ineens vrij.

Voordat het deze ochtend licht was werd er vanuit Dokkum ook al weer alarmerend gebeld. “Kom niet deze kant op, want ook met rubberen knielaarzen hou je hier geen droge heupen……” Zodoende kon ook Michel met zijn boys blijven hangen in het altijd droge Peen.

Dit versterkte meer en meer onze gedachte dat er alleen in de Peen altijd wordt gespeeld, maar blijkbaar zijn er meer verenigingen met prima velden. De D1 kwam inmiddels met het nodige lawaai weer terug op eigen sportpark…… Met een simpele 14 – 0 winst in Joure werd vandaag de koppositie bemachtigd in de stand en lijkt het feestje er aan te komen. Even voor uw (en zijn eigen) gemoedsrust, mijn kompaan heeft zich voor de 2 komende allesbeslissende zaterdagen reeds ziek afgemeld……

Een dag in de Peen is niet compleet als je het “senioren” voetbal niet mee neemt. Al hoewel, senioren voetbal……??? Er was even een overgang tussen beide disciplines en daar namen wij maar even dankbaar gebruik van. Eerst die verrekt lekkere Peender gehaktbal even naar binnen werken…… Met de laatste hap nog tussen de kiezen zetten we richting veld 2. De jonge senioren, of te wel het 2e, namen het op tegen de Sweltsjes 5. Met over en weer wat eigenaardigheden werden hier de punten gedeeld.

Inmiddels was de “harde kern” rondom het hoofdveld geplaatst en was het aan heren 1 om de laatste winst van de dag te verzorgen. Tussen de “vaste jonge kern” zagen we ineens weer een oude bekende. Good old de Zwart was weer eens van stal gehaald om het team van een benodigde impuls te voorzien…… Maar ook met de “zwarte ridder” in de gelederen wisten de mannen van Wietze niet de punten in eigen huis te houden……

Op veld 2 was het 3e nog wel succesvol. Zij wisten VenV’67 te verslaan en wisten hiermee de koppositie te prolongeren. De dames van Sas kwamen net tekort vandaag, uit bij Helpman werd er nipt met 10 – 0 verloren. Desondanks was de sfeer in de kantine weer opperbest en hadden Geert en cs het er maar druk mee achter de bar. Uiteraard hebben wij nog een paar plankjes gekocht toen het weer tijd was voor Haaye zijn draaierij!!

Op onze terugreis bespraken we nog even kort onze dag. Qua sfeer en vriendelijkheid scoren de Peenders nog altijd een “volle 10” al bespeurden we zo langs de lijn toch ook wel enige kritische geluiden vanuit de harde kern. Bij de jeugd lijkt het wel te draaien, verdeeld over de verschillende teams zitten er “leuke spelers” tussen voor de toekomst. De teams zijn redelijk succesvol en uiteraard zitten er weer een paar kampioenen aan te komen. Het heden bij de senioren baart ons wel enige zorgen. Nog niet eens zo zeer de hoeveelheid punten en positie op de ranglijst, maar meer de wijze waarop. Vandaag zagen we weer een paar “vreemde beslissingen” maar die zijn mede ingegeven door het aanwezige blessureleed…… Geheel vanuit ons oogpunt gezien “rare kunstgrepen en te weinig daadkracht en power…” Al moeten we wel zeggen dat we genoten hebben van de “nummer 10” bij de Peen……

Voor de Peenders een zaterdag die qua resultaten niet de boeken ingaat als “super Saturday”, maar wel weer een zaterdag dat er ondanks “pluvius en zijn buien” toch volop gevoetbald werd in de Peen. Ondanks dat het op dit moment wat “piept en kraakt” bij de Peenders, houden wij de verrichtingen van de Peenders “op de radar” en zullen we zeker weer van ons laten horen!!

Groeten van “de twee toevallige passanten”

Geplaatst op

Terug naar nieuwsoverzicht