Hotseknots overwinning VV Opende op SV ASC '75 (1-4)

Augustinusga- Het notitieboekje en de pen maar weer eens uit de la gehaald voor de uitwedstrijd van de hoofdmacht tegen mijn dorpsgenoten uit Augustinusga en Surhuizum. Niet geheel vrijwillig trouwens maar meer uit een aangenomen verplichting van super-spits Henk de Tank die zich vanmorgen van de goede kant had laten zien door de thuiswedstrijd van de E1 voor zijn rekening te nemen als 'de man in het zwart'.

Zo verdienstelijk als Henk was als scheidsrechter zo verdienstelijk was hij ook in vooral het 1e bedrijf van de verder wat matige 'kraker' tegen de wit-rode brigade uit Augustinusga e.o. De imposante spits moest 'acte de presence' geven omdat o.a. Hendrik de Zwart en Fokke Zuiderveld op het appel ontbraken door blessures en deed dat met verve door zijn team letterlijk en figuurlijk op sleeptouw te nemen tegen de voor lijfsbehoud vechtende Stiensgeasters.

Al vrij snel werd duidelijk dat goed voetbal op dit ogenschijnlijk op een Friese terp liggende voetbalveld moeilijk zou gaan worden. Het veld bleek glad te zijn en de bal rolde meermalen gewoon van de voeten naar de zijkanten. Toch waren het de Peendermantsjes die het initiatief hadden en na een goed kwartier "heen en weer trappen" was daar ineens de Tank die van toch zeker zo'n 20 meter verwoestend uithaalde en de bal als een raket in de rechterbovenhoek tegen het net sloeg (0-1).

Een verdiende voorsprong en de thuisclub kreeg het in de daarop volgende fase zwaar voor de kiezen. Binnen een tijdsbestek van 10 minuten leek de wedstrijd gespeeld nadat eerst Arjan Veenstra doeltreffend wist af te ronden (0-2) en vervolgens Mark Koop die zeer slim en alert reageerde in de 16e en de goalie met een keurig lob verschalkte (0-3). Een ruime voorsprong en de overwinning leek al in de knip te zitten.

Maar de thuisclub gooide nog wat extra gewicht in de strijd en het goede voetbal maakte ineens plaats voor hotseknotse ballen. Te weinig rust, veel fysieke duels en weinig gogme. Het was dan ook niet verrassend dat de thuisclub profiteerde van deze 'terugval' van de gasten. En als dan ook de scheidsrechter, dhr T.R. Baar, ineens wat meer zijn stempel op de wedstrijd wil drukken dan kun je zoń wedstrijd zo maar 'weggeven'.

Bij een aanval van Opende kwam de bal vanaf de linkerflank terecht bij Henk Veenstra die medespeler Weinand Willemsen een klein drukje gaf om zo ruimte voor een schot te creeren. De leidsman zag dit als een overtreding en de vrije trap werd aan de eveneens, verbouwereerde gastheren gegeven.

Enkele minuten later opnieuw een vreemde situatie waarbij Klaas Kuperus klem kwam te zitten tussen 2 tegenstanders. Toen hij probeerde zich van deze knelgreep te ontworstelen werd hij als overtreder gezien en werd een vrije schop op de rand van de 16 toegekend. De hoog ingeschoten doelpoging leek een gemakkelijke prooi te worden voor keeper Eppie Pijpker maar die verkeek zich toch nog lelijk op deze bal die via de lat en de rug van de onfortuinlijke goalie in het doel belandde (1-3).

Na het gebruikelijke kwartiertje koffiedrinken voor het publiek keerden beide teams weer terug op het veld voor het 2e bedrijf. Het was intussen wat kouder geworden, de wind trok wat aan en er vielen zo nu en dan wat regendruppeltjes waardoor het veld er niet veel beter op werd. En dat gold eigenlijk ook voor de wedstrijd want dit werd zeker niet het sterkste deel van deze derby.

De thuisclub bleek vooral aanvallend geen vuist te kunnen maken en de gasten bleven volharden in slechte passes, te veel lange ballen en ook veel onnodig balverlies. Het duurde lang, te lang volgens de stuurlui aan de kant, voordat trainer Wietse van der Veen ingreep en verse, jonge, krachten inbracht in de personen van Andries van der Sluis, Edwin Elzinga en Arnold Oosterbaan.

En deze youngsters brachten in de slotfase toch weer wat meer swung in de wedstrijd. De wedstrijd werd op curieuse wijze beslist nadat een hoog voor het doel gebrachte bal door de keeper van de gasten verkeerd werd beoordeeld. De bal stuitte tegen de lat en het was Wijnand Willemsen die er als de kippen bij was om de bal in het doel te frommelen (1-4).

De wedstrijd was nu wel gespeeld. Een verdiende overwinning voor de Peendermantsjes in een verder matige wedstrijd. Voor de Stiensgeansters betekende het de 8e nederlaag van dit seizoen en nog een enorme uitdaging om het degradiespook te ontlopen.

Geplaatst op

Terug naar nieuwsoverzicht