Minieme maar belangrijke zege op Friese Boys (1-0)

Wietse Eringa 'man of the match' met puike kopbal

Opende- Na de regelmatige 4-1 overwinning van vorige week op ASC wachtte vandaag een zware kluif met het bezoekende Friese Boys uit Kollumerzwaag. Het vorige treffen tussen beide teams was een bloedeloze remise (0-0) geworden en de meeste wedstrijden tussen de Peendermantsjes en de Friese Boys kenmerken zich overigens ook door gelijkwaardigheid.

De gasten wisten natuurlijk wat er vandaag op het spel stond want bij een overwinning zouden ze weer aanklampen en meedoen in de strijd om rechtstreekse promotie. De thuisclub daarentegen zou bij een overwinning weer wat 'steviger' in het promotie-zadel komen te zitten.

Het was dan ook niet verwonderlijk dat het initiatief bij de gasten lag bij het begin van de wedstrijd. Veel fysieke strijd maar ook zo nu en dan prachtige lange cross-passes die, gelukkig, niet altijd op juiste waarde werden ingeschat door de voorwaartsen van Friese Boys. Maar je zou het ook op het conto kunnen schrijven van de vandaag zeer solide verdediging van de thuisclub met aan het hoofd de slimme Silco Hiemstra. Oud is niet altijd versleten zullen we maar zeggen want dit frele 'oude' mannetje kan er nog wat van hoor. Hij moest het wel doen zonder die andere routinier Klaas Kuperus, overigens alle respect hoor wat hij op zijn leeftijd nog laat zien, want die was geblesseerd en ja, op zijn leeftijd, duurt herstel nu eenmaal wat langer.

Dus zag ik tot mijn verrassing Fokke Zuiderveld op de voorstopper positie. Tenminste dat heb ik mij laten vertellen. Ik heb hem niet vaak genoeg zien spelen om te beoordelen of dat zijn 'plekkie' is maar als je kijkt naar de uiteindelijk uitslag en de fysieke strijd die deze middag geleverd moet worden dan zou je zomaar kunnen concluderen dat dit een goede greep is geweest van trainer Wietze van der Veen.

Zoals al eerder aangegeven was de verwachting dat het weleens een zware kluif zou gaan worden en dat werd het ook. Er moest gebikkeld, gesjort en gevochten worden voor elke meter en dan is het niet zo vreemd dat een flegmatieke speler als Jellinus Helmus minder uit de verf komt. Veel kansen werden er niet gecreëerd in het eerste bedrijf en ondanks een licht veldoverwicht voor de gasten waren het de Peendermantsjes die 2 doelrijpe kansen wisten te creeeren. 1 daarvan was een inzet van Mark Koop die op de rechterkant zijn directe tegenstander uitkapte en de bal in de korte hoek leek binnen te schieten. Het publiek juichte maar de bal bleek in het zijnet terechtgekomen te zijn.

Dat er toch ook wel wat 'spanning' op de wedstrijd zat bleek bij het verlaten van het veld voor het gebruikelijke bakje thee, voor de spelers, en koffie voor de natte verkleumde toeschouwers. De leider van Opende liep namelijk met de scheidsrechter van het veld, zoals het overigens hoort volgens de reglementen van de KNVB, en een van de spelers van de gasten zag dit als 'beinvloeding' van de scheidsrechter. Laten we het er maar op houden dat dit allemaal bij het 'spelletje' hoort als de belangen zo GROOT zijn.

Het moest dus allemaal in het 2e bedrijf gebeuren maar de bekende 'stuurlui' wisten het zeker: er gaat vandaag niet gescoord worden. Ook nu werd er vooral veel gestreden op het middenveld terwijl beide defensies weigerden te capituleren. Toch leek de thuisclub heel stiekum wat sterker te worden en meer en meer werd het strafschopgebied gevonden maar echte kansen bleven zeldzaam. Was Henk Veeenstra vorige week nog degene die niet alleen het team op sleeptouw nam maar ook de score wist te openen zo moeilijk had hij het deze keer tegen de robuuste Friese Boys en kreeg ie amper een centimeter om ook maar enige schade aan te kunnen richten.

Na zo'n 20 minuten spelen kwam die schade echter wel toen een aanval over de linkerflank, nog onder luid protest van een vermeende handsbal, uiteindelijk resulteerde in een corner.

Het was Klaas Graansma, hij had het deze middag heel zwaar, die zich over de bal ontfermde en de bal precies op het hoofd van de inkomende Wietze Eringa wist te plaatsen. Een simpele knik met het hoofd was voldoende om het net te doen bollen en de thuisclub op de zo begeerde voorsprong bracht (1-0).

De voorsprong was binnen en daarmee ook meteen het signaal voor trainer Wietze van der Veen om wat wissels toe te passen. De moegestreden Arjen Veenstra en Jellinus Helmus moesten plaats maken voor A-junior Edwin Elzinga en de van een blessure terugkomende Wilmer Ypenga. Niets op aan te merken trouwens want het leken beide logische wissels.
De wissels zouden vooral moeten resulteren in succesvolle counters, zeg maar 'genadeklappen', maar dat viel nog even vies tegen. De gasten stroopten de mouwen nog wat meer op en er moest volop 'gebikkeld' worden om de minimale voorsprong te blijven behouden.

Ook de pas 16 jarige Arnold Oosterbaan mocht nog even dit geweld meemaken en dat moet voor zo'n jonkie toch best wel een spannende ervaring geweest zijn. Ondanks de verwoede pogingen van de gasten bleef de verdediging van Opende volharden ook al moest doelman Eppie Pijpker nog een paar keer alert zijn op verrassende doelpogingen. Maar hij hield de 'nul' en na het laatste fluitsignaal van de overigens prima fluitende leidsman werd de volle buit binnen gesleept.

Een zware pot, maar het zoet van de overwinning moet alles wel vergoed hebben lijkt me.

Forza Peendermantsje

Geplaatst op

Terug naar nieuwsoverzicht