Opende gaat ongeslagen de winterstop in.

Afgelopen zaterdag stond de laatste wedstrijd voor de winterstop gepland. In Driesum was het plaatselijke vv VIOD Driesum de opponent. Het bleef lang ongewis of de wedstrijd doorgang kon vinden. Daarbij was de scheidsrechter de grote afwezige. De heer Van der Beld (afkomstig uit Emmeloord) bleek de weg naar het sportpark “Treffers Heech” niet te kunnen vinden en tot kwart voor drie was er ook geen contact met de leidsman te vinden.

Op dat moment hadden de beide teams besloten om om te gaan kleden en hadden de eerste VIOD spelers toestemming om een peuk op te steken. Maar promtverloren kwam de scheidsrechter toch het sportpark opgewandeld en werd besloten om de wedstrijd alsnog en met 35 minuten vertraging aan te vangen.

Beide verenigingen togen zich dan ook weer in het wedstrijdtenu en zo kon er alsnog rond 5 over 3 afgetrapt worden.

Als snel in de wedstrijd leek het erop alsof Van der Beld zijn kaarten in de kleedkamer had laten liggen. Een veel belovende aanval over links, waarbij Jarno Westerhof de benen nam, werd gesmoord door een overtreding, welke van achter werd ingezet. De leidsman floot, maar hield de kaart dus op zak. Een kolfje naar de hand van de Driesum-Walterswald combinatie. Want deze geduchte tegenstander is niet vies van een fysieke strijd. Daarbij was de lat om een kaart te pakken dus (te) hoog gelegd.

Opende liet zich niet in verwarring brengen en ook al waren de eerste speldenprikken er via de sterke Erik van der Veen, toch wist Opende de wedstrijd naar de hand te zetten. Eerst was het Arnold Oosterbaan die een puike voorzet van Xander Postma op de lat kopte alvorens er in de 16’de minuut wel het doel werd getroffen. Een aanvalsopzet kwam via Maurice Postma en Arnold Oosterbaan bij Westerhof terecht, hij hield van buiten de zestien de trekker over en daarbij wist hij met een harde schuiver het doel te treffen (0-1).

Hierna had Opende het verschil kunnen maken en leek VIOD te breken, maar twee kopballen van de sterk spelende Daan Westerhof misten het doel en een harde vrije trap van Westerhof werd ternauwernood gekeerd door keeper Otte Visser, waarbij de rebound niet aan Siemon Kuperus was besteed.

Hierdoor bleef het een wedstrijd, waarbij de mist zich inmiddels meester over het veld maakte. De mist die na de thee nog hardnekkiger bleek en mede hierdoor bleken de lichtmasten al bij aanvang van de wedstrijd door VIOD ontstoken. Een zeer welkom besluit voor al de aanwezige sporters en supporters.

Hierdoor was in de eerste helft nog goed zichtbaar dat Jelmer Roodhart er over de linker zijde van VIOD op uit werd gestuurd, eerst was het mistasten achterin bij Opende waarbij Roodhart de benen nam en goed naar binnen kwam, net voordat aanvoerder Eringa de aanval wou smoren week Roodhart uit en hield doeltreffend met een harde schuiver in de korte hoek uit. Een prima doelpunt voor de Driesumers (1-1).

Hierna probeerde Opende het voor rust nog wel maar kibbelde de wedstrijd naar de thee. Na de theepauze keerden aan Opende zijde Wijnand Willemsen en Arnold Oosterbaan niet terug in het veld. Hun posities werden hierbij ingenomen door Richard Borger en Roan Alssema.

Zoals eerder gememoreerd had de mist zich baas over sportpark “Treffers Heech” gemaakt. In de tweede helft gebeurde er niet bijsterveel meer. Daarbij besloot de niet sterk fluitende laatkomer in de tweede helft ook even het contact te zoeken met de coaches en grensrechters. Zelf gaf Van der Beld aan het spel nog maar moeizaam te kunnen volgen en hij won advies in bij de rest over het doorgaan van de wedstrijd.

De teams hadden voor aanvang echter al besloten om, ondanks de laatkomer, de wedstrijd te starten en eenmaal eraan begonnen wouden ze de wedstrijd ook afmaken. En zo werd er besloten om dit ook door te zetten. De tweede helft was er niet een om over naar huis te schrijven. Het bleef onrustig in het veld en naast enkele opstootjes, waarbij veelal de aanleiding een forse ingreep van een Driesumer was en Opende hier manmachtig op reageerde, kibbelde de wedstrijd naar het einde.

Aan Opende zijde was er nog een moment welke door de ‘razende reporter’ werd vastgelegd. In de absolute eindfase begaf de ingevallen Carst Overwijk zich achter een vrije trap, deze wist hij goed op de vijf meter te leggen. Niels de Jong en Siemon Kuperus leken hierbij de kans te krijgen om de wedstrijd alsnog in het voordeel van de Peendermantsjes te beslechten. Echter wisten zij de volledige vrijheid niet uit te buiten en kon doelman Otte Visser tussenbeide komen om de bal dankbaar in ontvangst te nemen.

Grensrechter Bauke Sjoerdstra moest zich vijf minuten voor het einde van de wedstrijd laten vervangen omdat een blessure roet in het eten bracht om de wedstrijd af te sluiten. Het was inmiddels al lang en breed donker geworden in Driesum en door het slechte zicht hadden de toch weer massaal aanwezige Peender supporters al besloten om de Trekweg op de terugreis te mijden.

Op het moment dat scheidsrechter Van der Beld affloot maalde ook niemand er om dat de wedstrijd afgelopen was en begaven de aanwezigen zich richting de (beide) kantine(s) en maakte de kou plaats voor de kachel en het nodige gerstennat.

Voor Opende kan de balans voor de winterstop worden opgemaakt. Dat het daarbij ongeslagen aan de herstart kan beginnen is al een groot compliment. En dat het daarbij maar vier verliespunten heeft geleden is ook een unicum. Alleen de Lions en VIOD wisten de Peendermantsjes van winst af te houden.

In de eerste helft van de competitie zijn daarbij veel jeugdspelers ingepast en is er sprake van verzorgd aanvalsspel, waarbij de bal ook achterin makkelijker dan voorgaande jaren rondgaat en in het team wordt gehouden. Aan leider Elzinga en trainer Wijbenga is het om deze mooie lijn in de tweede helft van het seizoen door te trekken.

Daarbij zijn zij in de wetenschap dat Opende zich sinds 7 mei ongeslagen in competitieverband begeven. Pikant detail daarbij is dat de laatste competitiewedstrijd waarbij Opende aan het kortste eind trok, de eerste wedstrijd is voor na de winterstop. Op 21 januari staat namelijk de wedstrijd V.V. Ternaard-Opende op het papier en deze werd op 7 mei met 2-0 afgesloten. Ruim negen maand later is Opende dus nog steeds ongeslagen en mede hierdoor weet men zich ook 5 punten los van de concurrentie.

Een prestatie van formaat waarbij de eerste competitiehelft, na 28 januari zal worden afgesloten. IJs en wederdienende staat dan de wedstrijd Opende-Harkema-Opeinde op het programma en zal Peter van Dekken deze, na afloop, van een vrolijke noot ???? ???? voorzien.

Dus al met al zijn er inmiddels 11 wedstrijden gespeeld, zijn er daarbij maar liefst 29 punten genoteerd en zijn we dus in de wetenschap dat de competitie nog niet (eens) halverwege is.

In 2023 kijken we weer in het voetbalweer, en voor de liefhebbers wacht er de komende maand nog wat zaalvoetbal.